Olivový olej většina z nás zná jako dochucovadlo do studené kuchyně. Ale zajímali jste se někdy o to, jak pozitivně může působit na vše zdraví? Možná budete až překvapeni. Olivový olej je totiž doslova plný vitamínů. Najdete v něm vitamíny skupiny A, D, E a K. Dále v něm najdeme antioxidanty a nenasycené mastné kyseliny, které by měli v našem jídelníčku převažovat nad těmi nasycenými.
Jeho prospěšné účinky se odráží například u našeho srdce. Snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu v krevním řečišti, a tak snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Je i skvělým nástrojem pro zdravá a funkční střeva. Napomáhá proti zácpě a celkově zlepšuje jejich průchodnost. Kyseliny obsažené v olivovém oleji také prokazatelně působí jako určitá prevence proti onemocněním mozku, jako je Alzheimerova choroba či deprese. Pozitivně působí na náš imunitní systém a je doporučován těm, kteří trpí určitými autoimunitními onemocněními.
Většina z nás si nedá olej jen tak na lžičku a nepolkne ho, i když jsou jedinci, kteří to tak provádějí, a není na tom samozřejmě nic špatného. Většina z nás ho ale chce nějak zakomponovat do svých pokrmů. Olivový olej je totiž skvělý dochucovadlem, který posune vaše pokrmy na vyšší level. Skvělý je pro ochucení zeleniny, salátů či těstovin. Nebojte se ale experimentovat. Všeobecně je olivový olej vhodnější spíše do studené kuchyně, i z toho důvodu, že tak si můžete vychutnat plně jeho lahodnou chuť.
Olivový olej nemusíme užívat jen vnitřně. Je skvělým pomocníkem i při zevním použití. Můžete si z něj udělat zábaly na vlasy, ošetřovat s ním kůžičku nehtů nebo ho přimíchat do hydratačního krému či pleťové masky. Vaše pleť bude poté krásně vyživená a rozjasněná.
Platí ovšem, že vždy byste si měli vybírat olej té nejvyšší kvality. Neřiďte se pouze cenou. Hledejte extra anenské olivové oleje té nejvyšší kvality. Vyzkoušejte například olivové oleje Olivum, kde si vyberete z těch nekvalitnějších olivových olejů za příznivou cenu.